Beartender: de lancering van een nieuw product

Om een nieuw product succesvol te lanceren, moet alles goed zitten: het product, de vormgeving, de begeleidende teksten en hun vertalingen. Dat is bij BeARTENDER, een nieuw product van Dirafrost, zeker het geval. Voor de vertalingen deed het Belgische bedrijf een beroep op een vertrouwde partner: vertaalbureau atrado. Ontdek hoe we de verovering van buitenlandse markten voorbereid hebben.

Wat is BeARTENDER?

BeARTENDER is een gamma diepgevroren fruitpurees voor cocktails en health drinks. Dirafrost ontwikkelde het nieuwe product specifiek voor de bartending scene en ging daarvoor te rade bij topbartender Dave Aertgeerts. De samenwerking leverde 7 flessen met verschillende fruitsmaken op, die elk gepersonaliseerd kunnen worden. Zo kunnen bartenders vers fruit gemakkelijk in hun drinks verwerken.

Het resultaat van een jaar hard werken

Dirafrost besloot BeARTENDER ongeveer een jaar geleden als een apart merk binnen het productengamma te lanceren. Na de eerste tests bleek immers al snel dat de nichemarkt van de bartenders een specifieke marketingaanpak vroeg. “Met bartender Dave Aertgeerts checkten we wat de sector nodig had,” vertelt Liesbeth Buffels, marketing- en communicatieverantwoordelijke bij Dirafrost. “Zo kwamen we op het idee om de fles te laten personaliseren. Het feit dat cocktails ‘home made’ zijn, speelt namelijk een grote rol in het imago van een beartender.”

Daarnaast schakelde Dirafrost het packaging designbedrijf Quatre Mains in. “Hun team heeft de beer uit Dirafrosts logo tot iets helemaal nieuws verwerkt, dat tegelijk stoer en hip is. De woordspeling BeARTENDER en de tagline ‘there goes the fruit’ leveren ontzettend veel leuke mogelijkheden voor toekomstige marketingacties op. Ook de hele visuele uitwerking van hun concept zat meteen juist. We zijn echt blij met hun werk,” gaat Liesbeth Buffels verder.

Het creatieve bureau Studio Rauw bouwde de eerste concepten verder uit tot een volledige huisstijl. Liesbeth Buffels: “Zij hebben voor de basiskleuren zwart en oranje gezorgd, net als voor de look-and-feel van de leaflets, de roll-up banner, de website en het PSO-materiaal. Zo blijft BeARTENDER altijd en overal herkenbaar.”

Een vertaalbureau dat kort op de bal speelt

Ten slotte moesten de nieuwe verpakkingen en recepten vertaald worden. BeARTENDER wil niet alleen België veroveren. Hij mikt ook op de Spaanse, Griekse, Britse, Duitse en Nederlandse markt. Voor de vertalingen viel Dirafrost terug op een vertrouwde partner: vertaalbureau atrado uit Hasselt. “We werken sinds 2014 met atrado. We hebben toen de verpakkingen en sleeves van een 40-tal referenties laten vertalen. En die ervaring was positief,” vertelt Liesbeth Buffels.

“Sindsdien geven we hen regelmatig vertaalopdrachten door. Vertalingen zijn voor ons erg belangrijk: Dirafrost realiseert zo’n 85 % van zijn omzet in het buitenland. Onze documenten zijn meestal vrij technisch, maar moeten vlot en absoluut correct vertaald worden. Bij vertaalbureau atrado is dat steeds in orde.

Ook dit keer zijn we blij met de samenwerking. De servicemanagers hebben heel kort op de bal gespeeld: zij vertaalden en reviseerden de teksten van Quatre Mains, bezorgden ze aan het designbureau en controleerden het eindresultaat nog eens op schrijf- of zetfouten. Die review was voor ons heel belangrijk. Fouten op een verpakking zijn namelijk een erg dure zaak. Een nieuw cliché voor een herdruk kost al gauw 250 euro per kleur. Maar alles is heel vlot verlopen.”

Een vertaalproject om trots op te zijn

Bij vertaalbureau atrado zijn ze ook in de wolken met het resultaat. Managing director Stefan Vanluyten: “We vinden het altijd mooi als onze klanten nieuwe markten veroveren en we daaraan ons steentje kunnen bijdragen. In dit project hebben we echt onze expertise kunnen tonen: ons vlotte projectmanagement, ons brede netwerk van vertalers en onze kwaliteitscontroles. BeARTENDER is iets om mee uit te pakken: het concept is vernieuwend en tot in de puntjes verzorgd. En het geeft ons vooral veel zin om in de barkast te duiken. De recepten liggen hier nog binnen handbereik.”

 

Meer weten over dit vertaalproject?

Je vindt meer info over de BeARTENDER op:

Over Dirafrost

Dirafrost ontwikkelt en verkoopt sinds 1988 oplossingen met bevroren fruit. Het bedrijf uit Lummen gaat daarbij voor kwaliteit, een uitstekende toelevering en een direct contact met de klant.

Dirafrost denkt out-of-the-box: het team gaat actief op zoek naar interessante niches in de markt en probeert steeds weer vernieuwende oplossingen voor de voedingssector te bedenken. Hun laatste product, de BeARTENDER, is nu klaar om de Europese bartending scene te veroveren.

Scroll naar boven